Az eredeti ígéretek szerint egy megújult, igazi nagyvárosi főutcát kap Miskolc a nyár végére. Lassan itt az ősz, de még jócskán nincsenek kész a felújítások. Az eredeti határidő július 31. volt, ami előbb augusztus végére, majd szeptember végére módosult. Úgy látszik, hogy még az utolsó kitolt határidőt sem tudják tartani a kivitelezők, mivel most október közepére tették a befejezést. A hírek szerint az ÉMÁSZ munkálatai és a főutcai rendezvények miatt van ez a nagy csúszás, persze hogy milyen rendezvény volt mostanában a főutcán, azt nem tudjuk...

miskolci felujitas.jpgfotó: boon.hu

További friss Miskolci hírek a linkelt oldalon. Ne maradjon le semmiről, ha érdeklődik Miskolc történései iránt.

Megújul a Diósgyőri Vár

2013.08.11. 19:34

Már dolgozik a kivitelező a Diósgyőri Váron. Az erről szóló szerződést szerdán írta alá dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Sebestyén László országgyűlési képviselő és a Diósgyőri Vár rekonstrukciójának nyertes kivitelezőjének képviselője, Tóth József. A Zeron Zrt. már csütörtökön átvette a munkaterületet, most ennek előkészítésén dolgoznak, hogy a toronydaruk felállítás és a falazás a jövő hónapban elkezdődhessen. A Diósgyőri Vár tornyai között három palotaszárny is megújul, amelyekben helyet kap az egykori lovagterem, a várkápolna és a királynék lakóterme. Lesznek kiállító terek is, amelyekben a középkori váréletet és a hajdani mesterségeket mutatják majd be a látogatóknak. A fejlesztés összege 938 500 000 forint, és várhatóan 2014. májusára újul meg a vár.

Diosgyori-var.jpg

Miskolc története

2013.08.09. 12:34

A régészeti leletek tanúsága szerint a terület ősidők óta lakott, s ez Magyarország legrégebben lakott területe is. A több mint 70 000 éves, paleolit kori leletek azt bizonyítják, egyike Európa legrégebben lakott területeinek. Első ismert lakói a kelta gotinok, talán hozzájuk köthető a Miskolctapolcától délre fekvő Leányvár építése is. A honfoglaló magyarok már kevert etnikumú lakosságot találtak ezen a vidéken, akik a Sötétkapu táján, a Papszer oldalán és a Tetemvár környékén laktak. A mai diósgyőri vár helyén a honfoglalás előtt már földvár állt.

A hely a Miskóc nemzetségről kapta nevét, elsőként Anonymus említi ezen a néven a Gesta Hungarorumban 1173 körül („que nunc uocatur miscoucy”). A Miskóc nemzetség, amely a megyének is nevet adó Bors nemzetség egyik ága volt, 1312-ben veszítette el a területet, mert Csák Máté pártjára álltak Károly Róberttel szemben. A király a rimaszécsi Széchy-családnak adományozta a birtokot. Ők szereztek Miskolcnak először bíráskodási és vásártartási jogokat.

Tovább is van!

Ünnepi megemlékezések, kenyérszentelés és kenyéráldás, valamint kulturális és családi programok várják az érdeklődőket augusztus 20-án városszerte. A programok központi helyszíne a hagyományokhoz híven idén is a Szent István tér lesz, de több városrészben, illetve szakrális helyszínen is lesz megemlékezés.

miskolc augusztus 20.jpg

Az ünnepi programok a belvárosban délután kettő órakor kezdődnek majd el a Perecesi Bányász Fúvószenekar koncertjével. Ezt követően a Fazekas Kórus műsorát, majd délután három órakor Korzsényi Tibor bábelőadását láthatják „Micike a Picike” címmel.

tovább olvasom

Miskolc – Több környékbeli és újabb miskolci kerékpárutak megépítésére is esély van.

kerekparut-miskolc.jpg

- Tervezés alatt van a Martin-kertváros – Miskolc-Szirma összekötő út mellett Szirma irányába – a jobb oldalon – egy kétsávos kerékpárút kiépítése, amelyet engedélyezési eljárás és az engedélyek megszerzése után közbeszerzési eljárás követ – fogalmazott megkeresésünkre Koczák Szilvia, Miskolc szóvivője. – A kerékpárút a Magyar Közút kezelésében lévő út csatlakozó sávjában épül 2 méter szélességgel.Megtudtuk: a szakaszt várhatóan jövő tavasszal adják át. Ez a fejlesztés két városrészt köti össze, ahol közel 10 ezer lakos él. Ugyanakkor az idén valósulhat meg a Miskolc-Szirma – Kistokaj – Mályi – Nyékládháza kerékpárút, amelyhez a már említett “martintelepi” csatlakozhat jövőre. (Információink szerint a Kistokaj környéki kerékpárút építése kapcsán konzorciumi partner a Magyar Közút. Ott burkolt padka épül és kerékpáros jel felfestés lesz a szűkebb szakaszokon az országos közút mellett. A konzorcium vezető partnere Kistokaj önkormányzata.)

Új blog Miskolcról

2013.08.07. 12:10

Sziasztok! Ez egy Miskolci blog lesz, ahol megtaláljátok a legfrissebb miskolci híreket, történéseket, és minden olyan hasznos és érdekes információt, ami a miskolciak életéhez kapcsolódik.

miskolc cimere.jpg